Nyomdai fogalmak

Szerkesztés

Grafikai programok segítségével a megrendelő elképzelése alapján elkészül a nyomtatandó anyag terve

Kifutó 

A grafika azon része, mely túlfut a vágott méreten, levágásra kerül. (Általában 2-3 mmm)
A kifutó grafikai elemet tartalmazó nyomtatványok tervezésekor figyelembe kell venni ezt a levágásra kerülő részt, a grafikát ennyivel nagyobbra kell méretezni.

Vágójel

Megmutatja a vágás helyét, a megszerkesztett grafika tényleges méretét. Azon kívül kerül elhelyezésre, nem érhetnek össze.

Korrektúra

Az elkészült grafikai terv átolvasás és javítás céljából a megrendelőhöz kerül, aki véleményezi, jóváhagyja az anyagot. A nyomtatás csak a jóváhagyás után kezdődik el.

PDF formátum

Olyan fájlformátum, amely megőrzi adott alkalmazás egyedi betűkészletét, formátumát, színét és grafikai képét. Megfelelő program segítségével bárhol megnézhető és kinyomtatható pontosan ugyanaz, mint amit a dokumentum készítője eltervezett és elkészített. Bármilyen szerkesztett anyagot PDF-é formázhatunk. A PDF dokumentum semelyik részén nem változtathatunk.
Alkalmazásával eredeti méretében és minőségében tekinthető meg, nyomtatható ki egy anyag.

CMYK - Négyszín nyomás

A színes képeket a négy alapszín segítségével lehet kinyomtatni. A színes grafikát/képet a négy színre szétbontva, majd a megfelelő sorrendben a festékeket egymásra nyomtatva adják meg a kívánt színt.
Az alapszínek: C-cyan/cián, M-magenta/bíbor, Y-yellow/sárga, K-key/fekete

Direktszín / Pantone szín

Standard színrendszer, melynek kódszámait a világon egységesen értelmezik. Önmagukban adják meg a kívánt színt. Színminta vagy Pantone szám alapján kerülnek meghatározásra. Digitális nyomtatásnál a direkt színek is 4 színre bontódnak, ezért a 100%-os színegyezés nem biztosított.

RGB színek

Additív, vagyis összaadó színképzés alapszínei. A számítógépes képernyőkön ezeket a színeket használják. Nyomdai feldolgozásra a CMYK színek alkalmasak. Az anyag színe az átalakítás után változhat, ezért ajánlott azt ellenőrizni.
A R-red/vörös, G-grenn/zöld és a B-blue/kék egyenlő arányú keverésével fehér színt adnak.

Ofszet nyomtatás

Széles körben használt nyomtatási technika, melynek lényege, hogy a nyomólemez nem érintkezik közvetlenül a nyomtatandó felülettel, hanem egy gumihengerről kerül a festék a nyomatra. Közvetett nyomtatási eljárásnak is nevezzük.

Digitális nyomtatás

A digitális-nyomtatás technológiája lényegesen egyszerűbb a hagyományos módszerekkel szemben, hiszen semmilyen nyomóformát sem kell közbeiktatni, így egy egyszerű nyomtatási parancs megadásával indulhat is a nyomás. 
Lényege, hogy a számítógép elküldi az adatokat a nyomtatónak. Ezután, leegyszerűsítve egy lézernyomtatás történik. Ahogy a papír áthalad a gépen, a hengerről rákerül a nyomatnak megfelelően a festékanyag, majd egy fűtőegység rögzíti a felületen azt. 
A digitális eljárás CMYK színben, a megadott nyomtatási paramétereknek megfelelő állományból képes nyomtatni.
Pantone szín nyomtatása digitális technológiával nem lehetséges.

Flexo nyomtatás

Főként a csomagolástechnika területén alkalmazott tekercses nyomtatási eljárás, melynek során a nyomtatás rugalmas nyomóformáról hengerpalástra rögzítve történik. Végeredményeként tekercses kivitelű nyomtatványt kapunk.

Felületkezelési eljárások

Lakkozás:

a nyomott felület kopásállóságát növeli, megátolja a festék lehúzódását, erősebbé teszi a papír felületét. Fényes vagy matt változatban létezik.

Formalakkozás

Csak fényes lakk kerül felhasználásra és csak meghatározott részeket (betűt, képet, alakot, emblémát) vonunk be vele.

UV szita lakkozás

Kedvelt eljárás a szövegek, grafikák kiemelésére. 
A szita lakk UV fény hatására a másodperc tört része alatt szárad. Száradás után egy kemény, fényes dörzsálló, kidomborodó felületet kapunk.

Dombornyomtatás

Olyan nyomtatási eljárás, melynek célja betűk, rajzok, emblémák reliefszerű kidomborítása a papír felületéből.

Felületnemesítés, fóliaprégelés

Különböző színű (arany, ezüst, bronz, hologramos, stb…) metál fóliákat „égetünk” a papírra, ezáltal még elegánsabbá téve a felületet.

Vonalkód

Lézertechnikával olvasható, vonalakból álló jelsorozat. Kódolt, alfanumerikus információ, amelyet a vonalvastagság, ill. a vonaltávolság hordoz. A vonalkód a termék EAN kódját jeleníti meg. 

Bígelés 

Vastagabb papírok, kartonok csak akkor hajthatók meg szépen, törés nélkül, ha hajtás előtt egy tompa „késsel” megnyomjuk az anyagot.

Riccelés

Öntapadós címke olyan kivágása, amelynek során a bemetszés csak az öntapadós anyagot vágja át, a hordozóréteget nem éri el. Célja, hogy a hordozó papírról könnyen leszedhetők legyenek az egyes elemek. 

Stancolás

Egyedileg készített késformával a nyomat a kívánt formára vágható.
A kivágó szerszám a nyomdagépbe helyezve úgy vágja ki a szükséges részt, mint háziasszony a pogácsát. Öntapdós tekercses anyagok használatakor a vágás a hordozót nem érinti, csak a papírt. A stancolás után a hordozón maradó terméket és a felesleges részt (hulladék, gap, mátrix) külön csévélik.